samedi 7 février 2015

Asiaa pähkinöistä




 
Pähkinät on hyvää, mutta tosi väärinkäytettyä ravintoa. Tiettyjen kriteerien pitäisi täyttyä, jotta ne olisi keholle terveellisiä eikä haitallisia. Ensimmäinen on tuoreus. Kun ostaa pähkinöitä, jotka on kuorittu ja pakattu pieniin muovipusseihin, voi olla aika varma että niistä on tuoreus ja raakuus kaukana. Tuoreus on kuitenkin tärkeää, koska pähkinät on suureksi osaksi rasvoja, ja rasvat tunnetusti muuttuu härskiintyessään haitallisiksi. Jos pähkinöitä ei pääse itse keräämään luonnosta, mikä olisi ihanneratkaisu, on paras ostaa ne kuorellisina esim. torilta. Ostin kuvassa olevat pähkinät Lyonin luomutorilta hintaan 4,50e/kg, mikä on todella edullinen hinta. Lisäksi kysyin myyjältä pähkinöiden raakuudesta ja tuoreudesta. Tämä kertoi, että pähkinät oli lokakuun satoa ja kuivattu perinteisellä menetelmällä ilman kuumennusta. Kuumennus on ilmeisesti kuitenkin hyvin tavallinen käytäntö. Siksi oikeasti tuoreita ja raakoja pähkinöitä on aika vaikea löytää, varsinkin Suomesta, jossa niitä ei ymmärtääkseni tuoteta. Yksi vaihtoehto voisi olla netistä tilaaminen.
Joka tapauksessa sanoisin että kuorelliset pähkinät on vähemmän käsiteltyjä kuin kuoritut, joten itse ainakin suosin niitä. Okraw puhuu tässä videossa pähkinöiden tuoreudesta.
 Tässä vinkkejä pähkinöiden avaamiseen. Siihen ei suinkaan tarvita välttämättä pähkinänsärkijää, vaan jo paljailla käsillä pääsee pitkälle. Ensimmäiseksi tekniikka, jolla aukeaa helposti ainakin pekaanipähkinät ja suhteellisen helposti saksanpähkinät. Eli otetaan nyrkkiin kaksi pähkinää ja puristetaan niitä toisiaan vasten kunnes jompi kumpi antaa periksi.

 Toinen tekniikka, joka on saksanpähkinöiden kohdalla ehkä toimivampi: saksien käyttö. Saksien terä siis työnnetään pähkinän päällä olevaan pehmeämpään kohtaan ja kierretään terää niin että pähkinä avautuu.

















Näin! Saksanpähkinät on vielä helppoja avattavia, mutta toista se on makadamiapähkinöiden kohdalla. Yritin eilen saada auki makadamioita pähkinänsärkijällä, mutta kun olin loukannut itseni kahdesti ja saanut pähkinänkuoria lentämään pitkin huonetta, päätin antaa periksi. Ilmeisesti niitä varten tarvittaisiin aivan erityinen pähkinänsärkijä.

Mitä sitten kun pähkinä on saatu auki? Suosittelen malttamaan mielesi ja laittamaan pähkinät veteen likoamaan ennen syömistä. Mielellään yön yli. Silloin niistä vapautuu sulamista estäviä aineita, ja niiden proteiinit ja rasvat muuttuu paljon paremmin sulaviksi. Näin ne antaa keholle ravintoaineita sen sijaan, että ne varastaisi niitä keholta. Lifegenerator puhuu asiasta tässä ja tässä videossa.

Jos haluat mennä vielä astetta pidemmälle, tee pähkinöistä herkullista jogurttia tai muuta vastaavaa, johon laitat bakteereja, jotka tekee niistä vielä sulavampia. Tässä vielä alkuperäinen lifegeneratorin mantelijogurttiresepti, jossa myös vähän asiaa pähkinöistä.

Kun pähkinät syödään käsiteltyinä, härskiintyneinä ja ilman liottamista niin kuin useimmiten on tapana, ei pidä ihmetellä jos ne aiheuttaa kehossa enemmän pahoinvointia kuin hyvinvointia. Jos saatavilla on vain tällaisia pähkinöitä, on parempi valita tuoreita avokadoja tai kookospähkinöitä rasvan lähteeksi.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire