lundi 27 janvier 2014

Elävän lait IV: Eritys


Elämme kulutusyhteiskunnassa, jossa ajatellaan todella paljon syömistä ja muuta kuluttamista. Jos jollakin on joku terveysongelma, heti mietitään että onkohan se raudanpuutetta tai magnesiuminpuutetta tai mitä lie, pitäisikö ottaa tätä ja tuota ravintolisää, syödä enemmän vaikkapa kalaa. Harvemmin kuitenkaan ollaan kiinnostuneita kulutusyhteiskunnan tuottamasta jätevuoresta tai siitä mitä keho erittää, tai erittääkö se tarpeeksi. Ja silti se on juuri se kaikkein tärkein osuus! Keho pyrkii jatkuvasti poistamaan kuona-aineita jotta se toimisi paremmin.

Kun solu päästää jätteitään kudosnesteeseen, mitä sitten tapahtuu? Jätteiden kuljetuksesta kehossa vastaa imuneste eli lymfa, joka muodostetaan kudosnesteestä, joten se on paksua ja rasvaista kuten kudosneste. Tälle on hyvä syy, nimittäin jos muistatte että keho varastoi happamia aineita rasvaan jotta ne eivät vahingoita elimistön kudoksia, niin myös imuneste on rasvaista, jotta se voi ottaa vastaan solujen happamat jätteet. Joten imuneste ottaa vastaan jätteet ja kuljettaa ne kehon ulospääsyteille. 

Meillä on neljä niin sanottua erittävää elintä, joiden kautta myrkyt poistuvat kehosta: munuaiset, suoli, vähemmässä määrin keuhkot, ja "kolmas munuainen" eli iho. Iho on meidän suurin erityselimemme, ja sen kautta erittyy todella paljon aineita. Jos sinulla on ihottumaa tai muita iho-ongelmia, se johtuu siitä että tämä kolmas munuainen erittää happamia aineita pois elimistöstä, ja miksi, luultavasti koska varsinaiset munuaiset eivät tee työtään kunnolla. Nimittäin jos yksi ulospääsytie on tukossa, toisille on sitäkin enemmän tunkua.

Mutta imuneste ei kuitenkaan vie suoraan happamia jätteitä suolistoon, munuaisiin jne, koska ne perille päästyään polttaisivat kaiken tielleen osuvan – jos olet kokenut virtsatientulehduksen, niin tiedät miltä tuntuu kun liikaa happamia aineita poistuu munuaisten kautta. Jotta näin ei kävisi, meillä on pieniä jätteenpuhdistuslaitoksia vähän joka puolella kehoa, niin että ne puhdistavat jätteitä imunesteen kierron aikana niin että kun ne poistuvat kehosta, ne ovat jo vähemmän aggressiivisia. Näitä jätteenpuhdistuslaitoksia sanotaan imusolmukkeiksi. Niitä on kehossa satoja, pääasiassa kaulan, kainaloiden ja alavatsan alueella: kaulan alueen imusolmukkeet (kuten monien tuntemat nielurisat) puhdistavat pään alueen imunestettä, kainaloiden imusolmukkeet huolehtivat rinnan alueesta ja alavatsassa olevat taas mahan, suoliston ja osan jaloista. Imusolmukkeissa on kaikenlaisia bakteereja ja pieneliöitä jotka syövät imunesteestä löytämiään epäpuhtauksia. 

Mitä jos imusolmukkeisiin tulee liikaa puhdistettavaa? Ne täyttyvät ja täyttyvät, ja bakteerit lisääntyvät huimasti jotta puhdistustyö saadaan tehtyä. Silloin sanotaan että imusolmukkeet ovat tulehtuneet. Niissä on silloin paljon bakteereita koska puhdistettavaa materiaalia on poikkeuksellisen paljon. Ja tässä tilanteessa on tärkeää osata tulkita asia oikein. Esimerkiksi kun kaulan imusolmukkeet ovat turvonneet ja kipeät, voimme ajatella että siellä on iso puhdistustyö menossa ja ehkä teemme jotain helpottaaksemme sitä työtä. Jos taas ajattelemme että se on ongelma ja otamme antibiootteja (antibiootti tarkoitta elämän vastainen, se tuhoaa elämän, tässä tapauksessa pieneliöt jotka olivat puhdistustyössä kaulan imusolmukkeissa) ja tulehdus kyllä poistuu. Mutta poistuuko työkuorma jonka kimpussa antibioottien tuhoamat bakteerit olivat – ei poistu, päinvastoin, työ tulee hoidettua entistä huonommin. 

Lapsilla on usein tulehtuneet nielurisat, ja valitettavasti ne usein poistetaan siitä syystä. Mutta jos imusolmukkeet poistetaan, kuka hoitaa imunesteen puhdistustyön? Ei meillä turhaan ole nielurisoja! Joten jos jostain poistetaan imusolmukkeita, se tarkoittaa aina sitä että se alue on hankalampi puhdistaa. Esimerkiksi jos ihmisellä on pääkipua, migreeniä, poskiontelontulehduksia, niistä on huomattavasti helpompi päästä eroon jos nielurisat ja kaikki kaulan imusolmukkeet ovat tallessa. Samoin usein naisilla joilla on todettu rintasyöpä on aikaisemmin ollut imusolmuketulehduksia kainaloiden alueella, ja joskus heiltä on jopa poistettu kyseiset imusolmukkeet koska ne olivat tulehtuneet. Missä tapauksessa syöpä kehittyy paljon nopeammin. Joten imusolmukkeita ei pidä poistaa, vaan niiden työtä on helpotettava, ohjattava osa työstä muihin imusolmukkeisiin, autettava materiaalin poistumista erityselinten kautta, jne. 

Yksi tapa helpottaa tätä työtä on ihon kuivaharjaus. Päivittäinen vartalon ja kasvojen kuivaharjaus stimuloi lymfakiertoa ja auttaa ihoa erittämään tehokkaammin. On myös hyvä tietää, että paksu ja tahmea imuneste ei liiku kehossa itsestään kuten veri, vaan ainoastaan oman liikkeemme ansiosta. Näinollen kaikenlainen liikunta on hyväksi koska se saa lymfan virtaamaan paremmin.

Lisää erityksestä seuraavassa artikkelissa.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire