lundi 6 janvier 2014

Mitä on fruitarismi?

Fruitarismi tarkoittaa ruokavaliota, jossa suurin osa kaloreista tulee hedelmistä. Suomessa raakaruoka tarkoittaa valitettavan usein rasvaisia ja monimutkaisia superfoodviritelmiä joissa ei ole hedelmistä tietoakaan. Parhaimmillaan raakaruoka on kuitenkin hyvin yksinkertaista: ruuansulatus kiittää erityisesti kun syöt monoaterioita eli vain yhtä hedelmää kerrallaan, esimerkiksi 10 banaania.

Hedelmät ovat parasta ravintoa ihmiselle. Miksi? Koska kaikki kehon solut toimivat sokerilla, ja hedelmien yksinkertaiset sokerit ovat todella hyvin sulavia. Hedelmissä on myös huomattavasti enemmän kaloreita kuin vihanneksissa: esimerkiksi mainitsemissani 10 banaanissa on noin 1050 kaloria. Saman kalorimäärän saaminen vihanneksista olisi työlästä, vai miltä tuntuisi syödä 2,5 kiloa porkkanoita, yli neljä kiloa kaalia, tai 7 kiloa salaattia? Älä siis ihmettele jos kuulet että joku on kokeillut raakaruokaa ja sanoo ettei ollut tarpeeksi energiaa: suurin osa raakailijoista syö liian vähän, etenkin hedelmiä.

Fruitarismi ei kuitenkaan tarkoita pelkkien hedelmien syömistä vaan vihreät lehtivihannekset ovat tärkeässä roolissa, sillä niissä on todella paljon mineraaleja. Lehtivihanneksia kuten salaattia, pinaattia, selleriä ja lehtikaalta olisi hyvä syödä noin kilo päivässä. Tämä käy helpommin jos voit mehustaa osan: itse teen joka päivä mehua johon laitan noin neljäsosan hedelmää ja loput vihanneksia, yksi lemppareistani on ananas-lehtikaali-inkiväärimehu (inkivääriä vain pieni pala).

Kolmas ruokaryhmä on pähkinät ja siemenet. Nämä ovat yleensä aivan liian iso osa raakaravintoa, jossa raakakakkuihin ja salaatteihin ym hienoihin aterioihin sekoitetaan usein desikaupalla pähkinöitä, siemeniä ja jopa öljyä. Liika rasva on kuitenkin haitaksi ja aiheuttaa väsymystä, lihottaa ja voi johtaa jopa diabetekseen ja muihin vakaviin sairauksiin. Öljyä suosittelen käytettäväksi mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan: se on 99,8% rasvaa ja raffinoitu tuote, kun taas jos oliiviöljyn sijasta valitset kokonaiset oliivit, saat rasvan lisäksi proteiineja ja hiilihydraatteja (eli sokereita), kuitua ja huomattavasti enemmän ravintoaineita. Jos käytät öljyä,päivän rasvalukemat nousee nopeasti pilviin, koska öljyt on tosi kaloripitoisia. On tärkeää liottaa pähkinät ennen käyttöä, jotta niistä tulee paremmin sulavia.

Suomessa on tällä hetkellä vallalla pakkomielle proteiineista. Liika proteiini on kuitenkin haitaksi keholle, se on vaikeasti sulavaa ja koska keho ei kykene varastoimaan proteiineja, ylijäämä on eliminoitava, mihin kuluu turhaan energiaa. Siksi liialla proteiininsaannilla kuormitat kehoasi. Tiesitkö että myös kasviksissa ja jopa hedelmissä on proteiinia (kuten myös rasvaa)? Esimerkiksi sellerin kaloreista 17,5% on proteiinia. Jos syöt runsaasti hedelmiä ja vihanneksia ja pienen määrän pähkinöitä, saat ihanteellisen määrän proteiinia.

Eläintuotteista sen verran että sen perusteella mitä tiedän ne on useimmiten terveydelle haitallisia, eikä niissä ole mitään mitä ei saisi kasviperäisistä tuotteista, jotka pursuilee vitamiineja ja mineraaleja.

Ihmisen ravintotarpeet vaihtelee yksilöstä toiseen ja ne myös muuttuu ajan myötä. Siksi on tärkeää kuunnella kehoaan ja tuntemuksiaan. Jos joku raaka ja jalostamaton ruoka-aine (cashewpähkinöitä ei lasketa) vetää sinua puoleensa, se tarkoittaa että siinä on jotain joka on sinun keholle hyödyksi. Jos taas joku hedelmä tai kasvis inhottaa sinua, on parempi olla syömättä sitä.
Luota kehoosi, se tietää mitä se tarvitsee.

3 commentaires:

  1. No jaa... Ensiksi, puhdas fruitarismi ei vahingoita kasveja, elikkä et syö lehtivihanneksia jos olet fruitaristi.

    Toiseksikin, eskimot selviävät oikein hyvin syömällä vain rasvaa ja eläinproteiineja, ja he ovat eläneet hyvin vaativissa oloissa tuhansia vuosia. Me emme tiedä oikeastaan mitään ravinnosta, suurin osa "tietoa" on luuloa ja uskoa.

    Minun mielestäni, jos voit hyvin, syö mitä syöt. Kun alkaa ajatella ravintotietoa ja "mitä keho tarvitsee" ja muuta sellaista, alkaa kiinnittää liikaa huomiota numeroihin ja kirjaimiin, ja liian vähän oman ruumiin tuntoihin.

    MUTTA

    Jos et itse halua syödä lihaa ja rasvaa, ole syömättä, mutta älä ala morkata toisten ruokavaliota. Eikös hedelmäruokavalion pitäisi olla tarpeeksi hyvä ilman että sitä tarvitsee tukea haukkumalla muita ruokavalioita?

    "sen perusteella mitä tiedän"... maailma on täynnä ihmisiä jotka syövät eläinperäisiä ruokia ja jotka voivat hyvin ja ovat terveitä, heidän oman arvionsa mukaan sekä lääketieteen mukaan.
    Kasvisperäinen ravinto ei pursuile B12 vitamiinia, kalsiumia eikä rautaa sellaisessa muodossa että ihmiskeho voisi niitä käyttää hyödykseen. Kasvissyöjillä ja vegaaneilla on kaikkiruokaisiin verrattuna enemmän näiden aineiden puutostiloja.
    Siinä esimerkkejä asioista jotka "tiedämme".

    Mutta kuten sanottu, jos ei valintasi ole kyllin hyvä ilman että sitä täytyy tukea "tieteellä", niin se ei ole hyvä valinta.

    Ja miksipä et selosta miksei raakojen cashewpähkinöiden himoa kannattaisi kuunnella? :-D

    "Esimerkiksi sellerin kaloreista 17,5% on proteiinia."
    Statistiikkaa... Mark Twain sanoi: "On kolmenlaisia valheita, valheita, kirottuja valheita ja statistiikkaa".
    Toisin sanoen, 100g:ssa selleriä on alle 1 g proteiinia... ihmisruumis "tarvitsee" suurin piirtein yhtä monta grammaa proteiinia kuin ruumiissa on kiloja. Oletetaan että painat 60 kiloa, joten saadaksesi päivän tarpeen proteiinia, sinun tarvitsee syödä 6 kiloa selleriä.
    Tai 2 kg pinaattia.
    Tai 250g naudanlihaa.
    17,5% kuulostaa paljolta, oikein riittävältä jopa. Mutta onko se, oikeasti?
    Riittää jos syöt 170g soijapapuja, mutta... voitko syödä raakoja soijapapuja?
    Jos teet soijamaitoa, tarvitset sitten lähes 2 litraa soijamaitoa saadaksesi tarvitsemasi proteiinimäärän... jos teet siitä tofua, tarvitset sitä 3/4 kiloa. Ja kaupan soijamaidot ja tofut eivät ole raakaravintoa, elikkä sinun täytyy tehdä se itse. Ja siinä vaiheessa alkaa kysyä onko se sen arvoista...
    Tarvitset 3/4 kiloa kuivattuja aprikooseja.
    SIIS PÄIVÄSSÄ.

    Minä haluan olla fruitariaani koska uskon että kaikki elämä on arvokasta. Kaalin elämä on yhtä arvokasta kuin omanikin, ja se myös haluaa elää. Minä haluan uskoa saavani kaiken tarvitsemani hedelmistä, marjoista, pähkinöistä ja siemenistä. Jos alan mietiskellä "saanko nyt jonkun puutostaudin", niin uskon että sen saan, ihan vaan koska ajattelen sen itselleni. Jos uskon että ruoka tekee minut sairaaksi, ruoka tekee minut sairaaksi. Jos uskon että ruoka tekee minut terveeksi ja vahvaksi, näin tapahtuu. Uskon että luomme oman todellisuutemme. Uskon että kutsumme elämäämme sen mitä ajattelemme, oli se sitten asioita joita inhoamme, pelkäämme, rakastamme tai haluamme.

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Kiitos kommentista. Tiedän että yksi fruitarismin määritelmistä on tuo että syödään pelkästään hedelmäkasveja. Käytännössä sellaisen ruokavalion noudattajat taitavat kuitenkin olla aika harvassa, kun taas fruitarismi-termiä (fruitarian) käytetään yleisesti kuvaamanilaisesta ruokavaliosta.

      Fruitaristista ruokavaliota tukee sekä käytäntö (omakohtaiset kokemuksekset) että teoria (tiede).

      Jos olisit perillä asioista, tietäisit ettei B12 ole vain kasvissyöjien ja vegaanien ongelma. Lisää aiheesta joku aika sitten tekstittämässäni videossa. Tietäisit myös, että gramma proteiinia per kilo on liioteltua. Tämä tulee ilmi esim. videossa "Elävä urheilija". Kaikki tekstittämäni videot löytyy Youtubesta Hedelmäparatiisi-kanavalta.

      Cashewpähkinäasia selittyy sillä ettei ole kyse ihan tavallisista pähkinöistä. Cashewpähkinöiden kuoriosa sisältää myrkyllistä ainetta joka voi avattaessa tehdä pähkinästä syömäkelvottoman. Siksi pähkinät kuumennetaan ennen avaamista, eikä ne siis ole raakoja. Vain hyvin harvat yritykset myy oikeasti raakoja cashewpähkinöitä, jotka on avattu jollain mystisellä erikoismenetelmällä.

      Olen ihan samaa mieltä ajatusten voimasta ja vetovoiman laista, kuten tietäisit jos olisit lukenut blogiani enemmän kuin ensimmäisen postauksen. Olen kuitenkin huomannut ettei ole välttämättä ihan helppoa vakuuttaa itseään jostain asiasta. Se että _haluaa_ uskoa jotain todeksi ei riitä. Vaikuttaa siltä ettet ole ihan vakuuttunut siitä että saat kaiken tarvitsemasi fruittariruuasta. Taas kerran suosittelen katsomaan tekstittämiäni videoita.
      Ottaen huomioon että olet tietoinen tuosta kaikesta, ihmettelen että kirjoitit niin negatiivissävytteisen ja alentuvan kommentin. Mutta eipä mitään, peace and love, ja pahoittelut postaukseni epätäydellisyydestä.

      Supprimer