vendredi 3 avril 2015

Pitkäperjantai mehupaastolla

Kuuluisa hygienisti Arnold Ehret sanoi, että jos haluat tuntea jonkun henkilön myrkytyksen asteen ja hermoston kunnon, laita hänet kolmeksi päiväksi paastolle. Jos kolmen päivän päästä henkilö on vielä jaloillaan, se tarkoittaa, että hermosto on vielä suhteellisen ok ja myrkyllisyys hallinnassa. Sitä vastoin on ihmisiä, jotka alkaa jo yhden paastopäivän jälkeen oksentaa happoja eikä pysty jatkamaan paastoa.

Tämän perusteella minun tilanne on aika hyvä, koska pysyn tosiaan jaloillani helposti ja eilenkin pääsin kotiin vasta ennen kymmentä eikä koko päivän ympäriinsä juokseminen aiheuttanut mitään ongelmia. Vain heti sängystä nousemisen jälkeen oli aika hutera olo tänäänkin.

 Tänään päätin siirtyä mehupaastoon. Tein aamupäivästä kunnon lemon ginger blastin, johon laitoin: pari sitruunaa, muutaman varren persiljaa, pussillisen lehtikaalta, kimpun parsaa (parsasta tulee hyvin mehua!), ison palan inkivääriä ja pienen palan chiliä. Otin myös mehun kanssa pari entsyymikapselia.

Tähän mehuun voisi lisätä myös pari luomuomenaa, jotka pehmentäisi makua; tällaisena se ei ollut mikään maata järisyttävä makukokemus.
Myöhemmin tein toisen mehun:

porkkanoita,
punajuuria,
appelsiini,
persiljaa,
pari lehtikaalen lehteä,
inkivääriä,
kurkumaa ja
valkosipulia.

Suosittelen olemaan varovainen kurkuman kanssa, koska siitä tulee helposti liian karvas maku mehuun. Tämä koskee tosin vain minua, jollekin toiselle kurkuma maistuu niin hyvältä että sitä kannattaa laittaa reilusti.

Kaiken kaikkiaan olin 65 tuntia syömättä ja myös juomatta mehuja. Jonain päivänä maltan varmasti olla vesipaastolla pidemmänkin ajan, viikko olisi hyvä tavoite. Nimittäin paasto voi todella saada aikaan ihmeitä elimistössä. Mistään laihdutuskuurista ei ole kyse, vaan siitä, että annetaan elimistölle mahdollisuus parantua.

Huomenna pääsen taas herkuttelemaan hedelmillä!

4 commentaires:

  1. Arnold Ehret mainittu! Löysin tämän blogin alun perin (muistaakseni joskus keväällä) googlettamalla suomenkielisiä blogeja/sivustoja, joissa puhuttaisiin Ehretistä. Tämä taisi olla ainoa löytöni (mutta todella hyvä sellainen!).

    Miten sinä suomentaisit Ehretin kirjan nimen "Mucusless Diet Healing System"? Kaksi ensimmäistä sanaa kääntyisi kätevästi muotoon "limaton ruokavalio", mutta kahden jälkimmäisen sanan ymppääminen mukaan tuottaa minulle harmaita hiuksia. Mikään näistä ei kyllä mielestäni kuulosta erityisen hyvältä:
    - Hoitava limaton ruokavalio
    - Hoitava limaton ruokavaliojärjestelmä (haha...)
    - Limaton ruokavalio - hoitojärjestelmä
    - Limaton hoitava ruokavaliojärjestelmä
    - ...

    Hieno saavutus tuo 65 tuntia. :) Minun ennätykseni usean vuoden takaa villinä nuorena on muistaakseni viitisenkymmentä tuntia vesipaastoamista. Sen jälkeen en ole juuri vuorokautta pidempään paastonnut. Olisi mielenkiintoista kokeilla pitempää paastoamista uudestaan, nyt kun olen asian suhteen paljon tietäväisempi luettuani Ehretin kirjoja! Olen nyt tyytynyt vain aamupalan skippaamiseen, jotenka minulla tulee jatkuvasti yleensä n. 13-17 tunnin pätkäpaastoja.

    Osaatko äkkiseltään arvella, kuinka usein voisi olla turvallista tehdä usean päivän mittaisia paastoja? Esim. kerran kuussa paastoaisi pari päivää tai viikon, sen mukaan miten jaksaa. Muistelisin, että Ehret ei ainakaan suoraan ota tähän kantaa.

    RépondreSupprimer
  2. Kieltämättä hankala suomentaa tuota kirjan nimeä, koko sen logiikka on jotenkin outo! Sanoisin ehkä "Parantava limaton ruokavalio".

    Joo, aion yrittää pidempää paastoa ihan lähiaikoina, ainakin neljä päivää. Aamupalan skippaaminen on tosiaan mahtava tapa. Nykyään ei tulisi mieleenkään syödä aamulla.
    Sanoisin että turvallisuuden suhteen voit olla aika huoleti. Viikkokin per kuukausi ois minusta ihan turvallisuuden rajoissa jos olet tottunut paastomaan, pari päivää ehdottomasti. Joka viikko voisi myös pitää yhden paasto- ja lepopäivän. Viikon paastoon ei kuitenkaan kannata lähteä valmistautumatta jos paastoat yksin. Minun tavoite on viikon kuivapaasto (ei siis edes vettä), mutta toistaiseksi en usko olevani siihen valmis.

    Tsemppiä paastoamiseen! :)

    RépondreSupprimer
  3. Melko hyvä tuo sinun käännöksesi! Kuitenkin mielestäni limattomuus on tässä se jutun juju, ja tuossa korostuu enemmän sana Parantava, koska se on ensimmäisenä. Hmm.

    Huippuja ohjeita paastoamiseen liittyen, kiitos! Paastopäivä per viikko on minunkin mielestä varmasti aivan turvallista. Ja minun pitäisi kyllä ehdottomasti totutella taas pidempiin paastoihin pikku hiljaa eikä kerralla yrittää mitään viikon paastoa. :)

    Muuten, Brad Pilon on kirjoittanut kirjan Eat Stop Eat (http://www.eatstopeat.com), jossa hän yli 300 vertaisarvioituun tieteelliseen tutkimukseen viitaten suosittelee kahta 24 tunnin mittaista paastoa per viikko. Jos painoa meinaa olla liian vähän, Brad suosittelee pitämään vain yhden 24 tunnin paaston per viikko.

    Tulipa vain mieleen. En sinänsä suosittele tuota kirjaa, koska esimerkiksi Ehretin kirjoista saa paljon enemmän ja parempia käytännön ohjeita ja vinkkejä paastoamiseen. Lisäksi tuon kirjan myyntisivu on ärsyttävä: kun olet ostanut (aika kalliin) kirjan, sinulle heti tyrkytetään lisää tuotteita myytäväksi. No, ihan perus käytäntö varmaan, mutta muutenkin tuo myyntisivu on ärsyttävän jalka ovenväliin vaikka väkisin -tyylinen. :D

    Mutta tuosta kirjasta kyllä saa Ehretiin verrattuna tieteellisen (ja myönteisen) näkökannan paastoamiseen. Tuonkin mukaan lyhyet paastot (24 h) jopa viikoittain ovat kyllä ihan turvallisia.

    Hui, viikon kuivapaasto. Lycka till! :) Muista kirjoitella siitä blogissasi jos joskus siihen ryhdyt. :D

    RépondreSupprimer
  4. Ideaali paastoaminen menisi kehon ehdoilla, niin että paastoaisi silloin kun tuntuu siltä. Mulle ainakin on kuitenkin vaikeaa olla jatkuvasti kuulolla ja syödä tai olla syömättä sen mukaan, ajattelen syömistä liikaa järjellä.

    Mie inhoan just sitä amerikkalaista myyntimentaliteettia. Näyttäis että vähän kaikki amerikkalaiset raakapersoonat (lifegenerator, Megan Elizabeth, Freelee, Frederic Patenaude jne) on oppinu sen saman bisnestyylin, kaikista ärsyttävin siinä suhteessa on ehkä lifegenerator, tai Patenaude. Mutta pitää ymmärtää, ne saa kumminki elantonsa siitä...

    Ei huolta, jos onnistun paastoamaan kokonaisen viikon nii siitä tullaan kyllä kuulemaan ;)

    RépondreSupprimer