mercredi 15 juillet 2015

Kuivuri

Päätettiin lopulta hankkia keittiöön kuivuri, että voitaisiin itse kuivata banaaneja, tomaatteja ym, ja näin myös säilyttää hedelmiä ja vihanneksia jotka ois vaarassa mennä pilalle. Nimenomaan kuivatut banaanit ja tomaatit on tosi hyviä ja kilohinta aikamoinen, joten itse kuivaaminen kannattaa.

Ensin me ostettiin netin kautta halpa käytetty malli. Valitettavasti se lakkasi toimimasta yhden yön käytön jälkeen! Me sitten hankittiin lopulta Sedona jota oltiin mietitty alunperinkin ja joka on meidän mielestä paras myynnissä oleva kuivuri (ja hinta sen mukainen, mutta saatiin onneksi -15 % sattumoisin).
Kuivuri näyttää vähän joltain lasten leikkiuunilta ja on isompi mitä kuviteltiin, mutta sille löytyi kuitenkin hyvä paikka keittiöstä.
Ensimmäisenä kuivumaan laitettiin ananasviipaleita, banaaneja ja tomaatteja, joita maustin vähän pippurilla, yrteillä ja chilillä. Lämpötila säädettiin 40 asteeseen, jolloin ainekset pysyy raakoina eikä ravintoaineita tuhoudu.
 Ja lopputulos:
 Hyviä tuli! Kuivuri on nyt hurissut lähes lakkaamatta ja ollaan kokeiltu myös kesäkurpitsasipsejä.

Viime sunnuntaina käytiin Lyonissa keräämässä yhden torin lopussa poisheitettäviä hedelmiä: kolme isoa laatikollista banaaneja, yksi melonilaatikko, ananaslaatikko, karviaismarjoja, persikoita, paprikoita, aprikooseja. Suurin osa banaaneista meni pakasteeseen mutta osa kuivattiin ja ananaksista iso osa pääsi myös kuivuriin.

Yksi varoitus: kuivattuja hedelmiä ja vihanneksia ei kannata napsia ihan ylettömästi eikä esimerkiksi samalla aterialla melonien kanssa (kokeiltu...). Ne on selkeästi huonommin sulavia kuivaamisen jälkeen.

Seuraavaksi kokeilussa maailmankuulut lehtikaalisipsit!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire