mercredi 29 juillet 2015

Tee-se-itse -kompostikäymälä

Yksi tämän kesän tärkeimmistä projekteista oli rakentaa taloon kompostikäymälä. Nyt se on valmis ja käytössä!
 Monille ei ehkä tulisi mieleenkään laittaa kotiin sisälle kompostikäymälää. Mutta kun ottaa selvää asiasta ja miettii vähän, se ei lopulta ole niin hullua, päinvastoin. Kuinka hölmöä on rakentaa monimutkainen vessasysteemi, jossa tehdään tarpeet juomakelpoiseen veteen ja sitten kuljetetaan niitä puolelta toiselle ja mitä vielä? Kun taas kompostikäymälän avulla nämä jätteet saadaan sinne minne ne kuuluu eli luontoon, ja se tuottaa samalla mahtavaa kompostia (huom. vähintään puolen vuoden kompostoitumisen jälkeen) puutarhaan! Silti vaikka asuisit kaupungissa etkä omista puutarhaa, kompostikäymälä kannattaa. Muun muassa tässä videossa lisätietoa asiasta.

Käymälä on helppo nikkaroida kasaan. Idea oli siis yksinkertaisesti väsätä laatikko, jonka kannessa on reikä ja laatikon sisällä ämpäri. Sain inspiraatiota erityisesti tästä videosta. Siinä neuvotaan käsittelemään reiän reunusta venelakalla, minkä myös tein (täytyy sanoa että lakka haisi aika voimakkaasti alussa, mutta ei oikeastaan enää paljoa). Lisäksi me naulattiin reunustalle muovikappaleet (vanhasta ämpäristä leikattu) koska reikä oli vähän liian iso ämpärille. Laitoin myös sisäpuolelle lisätueksi pari puulevyä vinoittain laatikon kulmiin, jotta rakennelma olisi mahdollisimman vankka. Liimasin kaikki laatikon muodostavat puulevyt yhteen puuliimalla.

Me käytettiin lähinnä kierrätysmateriaaleja: pari puulevyä löytyi autotallista lojumasta talon edellisen omistajan jäljiltä ja pari kerättiin kirppiksen jälkeen talteen, osia hylätystä pöydästä. Myös ämpäri on joskus otettu talteen jonkun torin jälkeisestä sekasotkusta. Vain rengas/kansi ostettiin uutena.

Kylpyhuoneesta löytyi sopivasti tilaa kun siirrettiin yksi turha kaappi pois tieltä. Toistaiseksi meillä on myös tavanomainen vessa, mutta saa nähdä pysyykö se... joka tapauksessa me ollaan molemmat tosi tyytyväisiä kompostikäymälään, suosittelen!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire