vendredi 20 mai 2016

Kefiiri: siemeniä tarjolla!

Olen aikonut jo jonkun aikaa kirjoittaa kefiiristä. Se on juoma joka muistuttaa maultaan vähän simaa, tosin vähemmän makeana. Luomukaupoista kuten Ruohonjuuresta voi ostaa valmista kefiiriä; juuri tämän tuotteen kautta tutustuin itsekin alunperin kefiiriin jo vuosia sitten Ranskassa, ostin sitä kerran vappuna siman korvikkeeksi. Kefiirin idea on erityisesti se, että siinä on suolistolle hyödyllisiä pieneliöitä. Se sisältää myös esimerkiksi vitamiineja.
  Kefiiriä on helppo tehdä itse kotona: tarvitaan vain lasinen astia, kefiirinsiemeniä, vettä, sokeria/kuivahedelmiä, (luomu)sitruunaa ja mahdollisesti inkivääriä. Prosessi on niin helppo että jopa Fafa jaksoi nähdä vaivan, jolloin mulle ei enää jäänyt mitään tekosyytä olla ryhtymättä toimeen itsekin.
 Lasipurkki tai -pullo täytetään vedellä ja mukaan sekoitetaan pari ruokalusikallista (tai maun mukaan) sokeria. Itse olen käyttänyt palmu- tai intiaanisokeria. Vaihtoehtoisesti voi käyttää pelkästään kuivahedelmiä kuten viikunoita ja rusinoita sokerin sijasta, hunaja taas ei toimi. Sitten lisätään pari ruokalusikallista kefiirinsiemeniä, pari viipaletta sitruunaa ja halutessasi tuoretta inkivääriä lisämausteeksi. Purkki peitetään esimerkiksi kankaalla (ei siis kannella koska siemenet tarvitsee happea) ja annetaan olla huoneenlämmössä pari päivää. Sitten siivilöidään neste toiseen pulloon ja laitetaan jääkaappiin vaikka päiväksi ennen nauttimista; sitruunat, inkivääriviipaleet ja kuivahedelmät heitetään pois. Alkuperäiseen purkkiin voi laittaa heti uuden satsin tekeytymään.
Mitä kauemmin kefiirin antaa tekeytyä, sitä pistävämmän makuista siitä tulee, niin että jossain välissä sitä voi jo hyvin käyttää omenaviinietikan tapaan! En aiokaan enää ostaa etikkaa ollenkaan. Pari päivää käynyt kefiiri on kuitenkin minusta oikein hyvää ja aika simamaista, hyvä kesäjuoma siis! Tässä vielä hyvä blogiartikkeli ginger ale -kefiiristä!

Kefiirinsiemet on tosiaan eläviä ja käyttää ravintonaan sokeria. Ne lisääntyy vähitellen, mikä on kiva juttu koska ylimääräiset siemenet voi sitten laittaa jakoon. Se tarkoittaa kuitenkin myös sitä että niitä pitää ruokkia ettei ne kuole; kun niitä säilyttää jääkaapissa, ne syö vähemmän, jolloin pienikin määrä vettä ja sokeria riittää.

Yksi syy miksi halusin kirjoittaa kefiiristä on se, että haluaisin antaa omat siemeneni eteenpäin, varsinkin kun olen muuttamassa Ranskaan parin viikon päästä. Jos siis olet Helsingin suunnalla ja kiinnostunut siemenistä, laita kommenttia!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire