mardi 4 août 2015

Tee-se-itse -pigmentti ja jauhomaali

Jatkoa edelliseen postaukseen. Mietin aikaisemmin maaleja sekoitellessa että miten voisin tehdä itse pigmenttejä maalien värjäykseen. Löysin sitten Youtubesta videon, jossa neuvottiin jauhamaan pastelliliituja, ja päätin kokeilla.
 Menetelmä on yksinkertainen: tarvitsee vain ostaa paketti pehmeitä pastelliliituja (ei kovia, joita ei saa jauhettua) ja jauhaa ne mahdollisimman hienoksi esimerkiksi kuvassa olevan tyyppisellä lekalla. Valitsin työpöydän väriksi turkoosin.

Sitten tein jauhomaalin tämän videon mukaisesti, paitsi että tein vain puolikkaan annoksen. Tässä resepti:

100g vehnäjauhoa (vehnäjauhoja pitäisi käyttää vain tällaisiin tarkoituksiin!)
1 l vettä
1 dl pellavaöljyä
200g pigmenttijauhetta

Mittaa jauho kattilaan, lisää desi vettä ja sekoita huolellisesti vispilällä. Lisää loput vedestä. Laita keittolevy päälle (ei liian isolle ettei pala pohjaan mutta saa pulppuilla), kuumenna 10 minuutin ajan. Lisää öljy ja pigmentti. Kuumenna vielä 20 minuutin ajan. Maali on valmis käytettäväksi!
 Tällä kertaa maalinteko onnistui erinomaisesti - paitsi että... tajusin että pigmenttiä oli todella vähän, ei edes puolta tarvittavasta määrästä. Kun lisäsin pigmentin, maali muuttui tosi kauniin väriseksi turkoosiksi. Sitten lisäsin öljyn, ja auts - väri muuttuikin vihertäväksi... vähän harkitsin että pitäisikö lisätä tummansininen liitu joukkoon mutta en sitten viitsinyt.
Kun aloin maalamaan, huomasin että maali oli harvinaisen läpikuultavaa - oletettavasti koska pigmenttiä oli niin vähän. Ei tulos kuitenkaan pahalta näyttänyt. Lopulta kuivuttuaan maali muuttui vähemmän läpikuultavaksi ja vihreämmäksi. Täytyy sanoa että olen vähän pettynyt koska en halunnut vihreää pöytää vaan sinisenturkoosin. Jauhomaalia tehdessä on siis hyvä laittaa tarpeeksi pigmenttiä tai ottaa huomioon pellavaöljyn keltaisuus ja miten se vaikuttaa maalin lopulliseen väriin.

PS. Huomasin myöhemmin että leka toimii mahtavasti myös pähkinänsärkijänä! Ainakin mantelit ja hasselpähkinät menee hyvin rikki.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire