jeudi 6 août 2015

Vakioillallinen

Siitä lähtien kun tulin tänne toukokuun puolessa välissä, olen syönyt lähestulkoon joka ilta lähes saman illallisen. Erityisesti siksi että se on niin hyvää, ja osittain myös siksi etten ole jaksanut vaivautua miettimään muita vaihtoehtoja.
 Illallinen koostuu isosta värikkäästä salaatista, joka syödään käsin salaatinlehtien kanssa rullaperiaatteella. Oli muuten hauska kun korealainen kaveri tuli kylään ja istuttiin pöytään, ja se sanoi että korealaiset syö ihan samaan tapaan lattialla, salaatinlehtikääryleitä, ja laittaa tuoretta merilevää täytteeksi (jota meillä oli silloin tarjolla myös).
 Salaatissa on aina melkein samat ainekset, tässä eilisen salaatti:

-2/3 kookospähkinän liha raasteena
-1 kesäkurpitsa raasteena
-6-7 tomaattia pilkottuina (monitoimikoneella)
-1 sipuli
-1 valkosipulinkynsi
-1 ananas pilkottuna
-pari punaista suippopaprikaa pilkottuna
-merivettä, curryjauhetta

Sitten vain salaatinlehti lautaselle, salaattia täytteeksi, rullaus ja suuhun. Rullaan voi laittaa myös esim. ituja (alfalfa, fenkoli, retiisi...), tuoretta tai kuivattua merilevää, kookos-pähkinäjogurttia (!), tilkan maustettua öljyä ja/tai omenasiiderietikkaa...
 Salaattia voi myös varioida eri tavoin:

1. Ainekset: Joskus laitan raastettua punajuurta tai porkkanaa, tai jopa valkokaalta (siinä on oikeastaan vähän liikaa pureksimista minun makuun). Ananas oli harvinainen ainesosa, paprikaakin laitan aika harvoin. Miedommat sipulit sopii hyvin, kevätsipuli jne. Tykkään myös laittaa vähän tuoretta chiliä pilkottuna. Kurkkua on ollut mukana monesti.
Yksi tämän salaatin eduista on juuri se, että siihen voi laittaa vähän mitä kaapista löytyy, mikä itselle on mieleen ja mikä on milloinkin sesongissa ja edullista. Minusta on nimenomaan rasittavaa metsästää tiettyjä aineksia jotain reseptiä varten.

2. Ainesten pilkkominen: esim. kurkun voi joko raastaa, pilkkoa tai leikata spiraalileikkurilla nuudeleiksi, tai kuorimaveitsellä tagliatellemuotoon.

3. Mausteet: Usein laitan merivettä, valkopippuria ja jotain yrttiä (torilla oli aikaisemmin luomupersiljaa joten se oli vakioaines, nyt laitan jotain muuta, joskus kuivattuakin). Tähän voi halutessa lisätä myös omenasiiderietikkaa. Yksi versio on provencen yrtit -tyyppinen: tuoretta (jos mahdollista) timjamia, basilikaa ja oreganoa, pippuria. Tai pelkkää basilikaa ja pippuria. Toinen versio on curry, sen kanssa sopii myös sitruunamehu. Kerran tein pad thai -tyyppistä, johon laitoin inkivääriä, sitruunamehua ja vähän seesamiöljyä (öljyjen kanssa tosin kannattaa olla varovainen). Joskus olen myös puristanut klementiinejä sekaan. Tänä iltana ajattelin viimein kokeilla minttua kuskussalaatin tapaan, ja ehkä lisäksi persiljaa, pippuria, sitruunamehua...
Rakastan noita meidän kirppikseltä ostettuja posliinilautasia ja kulhoja! Tänä kesänä ollaan käyty aika monella ja aina siellä on aivan ihania polsiinisia kultareunaisia kannuja, teekuppeja, pikkulautasia...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire