dimanche 28 décembre 2014

Kurpitsapiirakka ja kuinka avata kookospähkinä + tee-se-itse kookoshiutaleet

Tein tässä vasta Megan Elizabethin kurpitsapiirakkaa, jonka ohjetta ei ilmeisesti ole Youtubessa mutta se löytyy Easy to be Raw Desserts -e-kirjasta, jonka voi ostaa Meganin nettivulta. Itse ostin kolmen kirjan pakkauksen yhdessä kaverini Emman kanssa. Meganin kirjat kuuluukin niihin harvoihin raakakeittokirjoihin, joita voin suositella. Ohje ei ole sen monimutkaisempi kuin Megan Elizabethin reseptit yleensä. En innostunut tästä piirakasta hirveästi, minusta täytteeksi sopii kurpitsaa paremmin esim. banaanijäätelö tai marjataatelisekoitus, kuten tässä mustikkapiirakkareseptissä.

Megan Elizabeth käyttää usein piirakkapohjissaan kookoshiutaleita. Ne antaakin hyvän koostumuksen ja ihanan maun. Mutta! Valitettavasti kookoshiutaleet on myös kookosta kaikkein huonosti sulavimmassa muodossa, ja pitää muistaa että se on rasvaa eli käytettävä kohtuudella. Kaupassa myytävät peruskookoshiutaleet on luultavasti kuumennettu ja mahdollisesti myös käsitelty säilöntäaineilla, ja on kaukana tuoreesta. Luomu on varmasti parempi vaihtoehto. Voit kuitenkin myös tehdä itse kookoshiutaleita raastamalla kookospähkinää!

Tätä varten tarvitset ruskean kookospähkinän joita löytyy helposti lähes joka ruokakaupasta, tavallisen sakset, ohutteräisen veitsen tai esimerkiksi ruuvimeisselin, raskaan veitsen pähkinän avaamista varten sekä raastimen. Näin se käy:

1. Puhkaise saksilla tai vaikka ruuvimeisselillä yksi kookospähkinän kolmesta "silmästä"; niistä yksi antaa periksi. Sitten työnnä sisään pilli ja juo pois kookosvesi (tähän väliin voisin päivitellä, kuinka hölmöä on ostaa purkitettua kookosvettä, joka maksaa mansikoita eikä edes ole tuoretta!) tai valuta vesi pois muuta käyttöä varten (esim. smoothieen tai salaatinkastikkeeseen).

 2. Kääri kookospähkinä pussiin tai vaikka paperiin niin että sirpaleet eivät lennä pitkin poikin, ota se käteen ja hakkaa isolla veitsellä (ei itse terällä vaan tylsemmällä puolella) voimakkaasti joka puolelle pähkinää kokoajan käännellen sitä kädessä (varo sormia!). Vaihtoehtoisesti olisi mahdollista hakata pähkinää kiveä vasten. Lopulta tunnet että pähkinä on sirpaleina ja ulompi kuori irtoaa helposti. Ohutta ruskeaa kuorta ei tarvitse irrottaa, se on syömäkelpoinen.


 Tämä kookospähkinä ei rikkoutunut ihan täydellisesti koska otin sen pakastimesta.
Siksi siitä piti vielä irrottaa ulompaa kuorta veitsen avulla.
 
3. Ota pala kookosta ja raasta se raastimella.


On totta että näin saatu kookosraaste on kosteampaa ja rasvaisemman tuntuista kuin kaupan kookoshiutaleet. Yksi mahdollisuus olisi kuivattaa sitä kuivurissa (jota itselläni ei toistaiseksi ole). Sanoisin kuitenkin että suurimmassa osassa reseptejä tai muita käyttötarkoituksia hiutaleiden ei tarvitsekaan olla rutikuivia. Piirakkapohjassa se jättää koostumuksen hieman tahmeammaksi, mikä ei itseäni ainakaan haitannut.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire