mardi 30 décembre 2014

Taatelit, fruitaristin sokeripalat

Yksi asia mikä multa aina löytyy (jää)kaapista, on paketti tai useampi taateleita. Sanoisin että useimmat fruitaristit käyttää taateleita, koska ne on tosi makeita, pehmeämpiä kuin monet kuivahedelmät, ja suhteellisen edullisia.
 Taateleita voi käyttää makeutukseen kaikenlaisissa resepteissä smoothieista piirakoihin ja muihin leivonnaisiin, sekä tietenkin sellaisenaan naposteluun, mitä tosin itse en oikeastaan harrasta.
Sen sijaan tykkään laittaa taateleita erityisesti smoothieen ja (banaani)jäätelöihin.

Taateleita kuten muitakaan kuivahedelmiä ei ole suositeltavaa syödä rasvaisten ruokien kuten pähkinöiden kanssa, koska se vähintäänkin hidastaa roimasti ruuansulatusta. Kuivattuja ruokia kannatta yleensä ottaen käyttää kohtuullisesti, koska ne kuivattaa elimistöä. Vedessä liottaminen ennen syömistä on myös suositeltavaa, vaikka myönnän kyllä että itse olen niin laiska että harvemmin sitä teen.

Mistä sitten kannattaa ostaa taateleita Helsingissä (olen pahoillani, tunnen vain Helsingin ja Lyonin taateliapajat)? Itse ostan niitä nykyään Hakaniemestä Hämeentiellä sijaitsevasta afro-aasialaisesta kaupasta, joka on ihan Fidan (Hämeentie 5) vieressä ja myös tien toisella puolella on samoja samaan hintaan eli 2,55e puolen kilon paketti, mikä on edullisin hinta minkä olen Helsingistä löytänyt. Kyseiset taatelit on myös tosi pehmeitä.
Täytyy kyllä sanoa että alan jo vähän kyllästyä näihin taateleihin ja taidan maistella vähän muita lajikkeita kunhan pääsen takaisin Helsinkiin kuun lopussa.

Tottakai ihanteellista olisi ostaa taatelit luomuna. Itse en kuitenkaan ole valmis maksamaan niistä luomun hintaa ainakaan tässä elämäntilanteessa.

2 commentaires:

  1. "Kuivattuja ruokia kannatta yleensä ottaen käyttää kohtuullisesti, koska ne kuivattaa elimistöä."

    Mitä haittaa tästä on?

    Jos kuivattuja hedelmiä syö runsaanlaisesti, niin eikö silloin myös janota enemmän, ja jos silloin juo enemmän, niin eikö se kompensoi tuota elimistön kuivumista?

    RépondreSupprimer
  2. Hyvä kysymys. Kyllä se varmaan jossain määrin kompensoi, yksilöstä riippuen. Nesteytys ei vain ole ihan suoraviivainen juttu. Vesi ei imeydy jos kehossa ei ole tarpeeksi mineraaleja jotka sitoo vettä. Siksi elimistön kuivuminen on jossain mielessä sama asia kuin mineraalikato. On tyhmää suositella kaikkia ihmisiä juomaan hirveästi vettä joka päivä; joillakin se vesi vain menee kehon läpi ja rasittaa turhaan munuaisia, joitain taas vesi turvottaa kauheasti koska keho käyttää sitä myrkkyjen laimentamiseen. Paras keino nesteyttää on tuoreet hedelmät ja kasvikset, joissa on luonnostaan paljon nestettä, sekä tietenkin vihannesmehut ja merivesi (laimennettuna). Näissä kaikissa on mineraalit samassa pakkauksessa :)

    Taatelin kuivuuteen liittyy myös niiden iso sokeripitoisuus, joka voi olla ongelma jos kehossa on yleinen hiivasienitulehdus.

    RépondreSupprimer