vendredi 22 janvier 2016

Merilevätartar

Tämä taitaa olla monille aika eksoottinen resepti. En tiedä myydäänkö Suomessa missään valmista merilevätartaria tai tuoretta merilevää. Itse tilaan (Ranskan osoitteeseeni) merilevää ranskalaisesta Biovie-nettikaupasta; Biovien tuotteet on todella laadukkaita. Voi olla että Biovie toimittaa myös Suomeen. Ranskassa tuoretta levää löytää myös luomukaupoista ja joskus aasialaisista kaupoista. Minun leväsuosikkeja on merisalaatti, merispaghetti ja dulse.

Jos oikein muistan niin ensimmäinen merilevätartar jota maistoin oli ranskalaisesta luomukaupasta uteliaisuudesta ostettu tartar. Viime vuoden puolella Thierry teki Eric Viardin (joka itse asiassa on nimenomaan Biovien takana) videon merilevätartarin tekemisestä itse ja laitoinkin sitten reseptin testiin.

Thierryn merilevätartar (iso annos! Mutta säilyy kauan)

n. kilo tuoretta merilevää (esim. dulsea ja merisalaattia)
1 valkosipuli (siis kaikki kynnet!)
3-5 rkl kapriksia (suolattomia jos mahdollista)/suolakurkkuja/omenaviinietikkaa
5 sitruunan mehu
pari desiä oliiviöljyä
(sipulia)

Huuhtele merilevät perusteellisesti suolan poistamiseksi, laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen (paitsi öljy) ja sekoita. Lisää öljyä vähitellen sopivaan määrään asti.
Olen käyttänyt kyllä tätä reseptiä jo pari kolme kertaa, mutta viimeksi mietin että on siinä vain liikaa sitruunaa.

Kehittelin sitten lopulta toisen reseptin, johon käytin inspiraationa erään valmiin tartarin ainesosaluetteloa. Jos nyt tätä voi reseptiksi sanoa; oikeastaan tartariin voi laittaa mitä vaan tykkää, maistella välissä samalla kun tekee ja lisäillä tarpeen mukaan. Tämä oli tällainen kokeilu ja ensi kerralla saatan laittaa vähän eri aineksia ja määriä.

"Marian merilevätartar"

ehkä 300-500 g merisalaattia
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
puolikkaan sitruunan mehu
siideriviinietikkaa
sinappia (ei mitään lisäainesokerihöttöä)
yrttisekoitusta
(itse) maustettua oliiviöljyä (öljyn ei tosiaankaan tarvitse olla maustettua, tässä tapauksessa tartarista tuli vähän liiankin tulista koska öljyssä oli aika paljon chiliä...)




 Sitten vain valmis tartar purkkiin ja jääkaappiin.
Tartar maistuu hyvin esimerkiksi kräkkereiden päällä tai salaatin lisukkeena: olen syönyt sitä nyt pariin kertaan Kiitospäivän kasvistäyte -salaatin kanssa.

Jos merilevä yleensä ottaen on vieras herkku niin suosittelen kyllä kokeilemaan erityyppisiä leväjuttuja!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire