dimanche 11 janvier 2015

Torilla Lyonissa

 Lyonissa on 77 toria eri puolilla kaupunkia eri päivinä ja kellonaikoina. Kun olen täällä, käyn säännöllisesti ostoksilla parilla kolmella torilla, joista yksi on luomutori.

Torilla käymisen hyvä puoli on se, että sieltä löytyy usein hedelmiä ja vihanneksia halvemmalla kuin kaupasta (eri kauppiaiden välillä hinnoissa voi olla aika paljon eroa!) ja jos vielä ostaa isoja määriä, saa hintaa usein hinattua vielä alemmas.
Tässä muutama kuva Jean Macé -aukion torilta.



Tänään me löydettiin persimoneja eurolla kaksi kiloa, ja Fafa sai tingittyä hinnan 1,50e/laatikko (joka painaa noin 4,2 kg) ! Otettiin sitten kolme laatikkoa. Aika uskomatonta, kun ajattelee että toiset myy samoja hedelmiä tyyliin eurolla kappale... eikä ne ole mitään sekundapersimoneja mitä me ostettiin vaan hyviä ja just sopivan kypsiä.

Persimonilaatikoiden päällä banaaneja, joita me ostettiin eurolla tarjotin jossa oli joku pari kiloa hieman mustuneita banskuja.

 Lauantaina taas löytyi litsejä 2e/kg, mikä on edullisin tarjous mitä olen koskaan nähnyt litseistä, ja jälleen kerran tosi makeita ja kaikinpuolin hyviä hedelmiä. Jos et ole koskaan maistanut niin suosittelen!
Vinkkinä muuten, älä vältä ruskeita litsejä, vaikka ne näyttää rumemmilta kuin pinkit: torimyyjä sanoi että ne on ruskeina hyvin kypsyneitä, ja Fafakin väitti että ruskeat on makeimpia.



Jos taas ei halua maksaa mitään, on paras jäädä odottamaan torin loppua. Silloin myyjät pakkaa kimpsut ja kampsut ja heittää menemään kasoittain hedelmiä ja vihanneksia, joissa joskus ei ole mitään vikaa mutta jotka yleensä on hyviä tuotteita kun vähän ottaa huonoja kohtia pois. Viime kesänä me poimittiin erään torin lopussa iso laatikollinen (niin paljon kuin jaksettiin kantaa) luomubanaaneita, jotka oli täysin moitteettomia, vain ihanan pilkullisia eli kypsiä!

Eilen taas satuttiin bongaamaan läjä avokadolaatikoita. Avokadot oli selvästi ylikypsiä, mutta me valikoitiin niitä kuitenkin laatikollinen siinä toivossa, että niistä irtoaisi vähän syötävääkin ainesta. Ja nyt ollaan tehty jo pari herkullista guacamolea. Resepti: avokadoja, tomaatteja, sipulia, selleriä, korianteria, paprikajauhetta, chiliä, juustokuminaa, pippuria. Miam!

Suomessa torikulttuuri on tietenkin huomattavasti köyhempää, ikävä kyllä. Syksyllä kävin jonkun verran Hakaniemen torilla mutta olin vähän pettynyt, koska myyjiä oli vähänlaisesti, myynnissä oli pelkkiä vihanneksia enkä löytänyt mitään huipputarjouksia. Olisi mielenkiintoista tsekata Helsingin torit kesällä, mutta vietän ainakin toistaiseksi kesät Lyonissa.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire